Přírodopis‎ > ‎Kočkovité šelmy‎ > ‎

Přehled velkých koček

 Druh ZnakyEkologie
Kde žije
 Zástupci
 Jaguár

Jaguár americký

I když je jaguár velmi podobný levhartovi, je robustnější a těžší a má jiné skvrny – rozety jsou větší, většinou tmavší, se silnějšími liniemi a malými skvrnami uvnitř a je jich méně. Jaguár má také kulatou hlavu a kratší a zavalitější končetiny. Preferuje deštné lesy, vyskytu je se ale i v zalesněných oblastech a otevřených terénech; poblíž vody, zdatný plavecV dnešní době se vyskytuje od Mexika přes velkou část Střední Ameriky jižně do Paraguaye a severní Argentiny. Několik jedinců žije nedaleko Tucsonu v americkém státě Arizona

Výskyt jaguára amerického

Jaguár americký (na obrázku)
Jaguár brazilský
Jaguár mexický
Jaguár paraguajský
 Puma

Puma americká

Štíhlá, svalnatá kočka, hlava je v poměru k tělu malá a obličejová část je krátká. Má krátké a kulaté uši;  silné končetiny a velmi dlouhý, tlustý ocas. Pánevní končetiny jsou delší než přední. Srst je jednobarevná, žlutohnědá, červenohnědá, hnědošedá i všechny odstíny mezi, záleží na poddruhu. Pumy tropických oblastí bývají zbarveny více do červena; Výskyt černé, melanotické pumy nebyl vědecky potvrzen.  Břicho a pysky jsou vždy světlejší až bílé, konce uší a špička ocasu jsou černé. Koťata jsou tmavě skvrnitá, na ocase mají tmavší kroužkyPumy se nevyhýbají žádnému vhodnému prostředí, žijí ve všech nadmořských výškách (0 - 4500 m. n. m), daří se jim v horách, v jehličnatém, smíšeném i listnatém lese, v tropických pralesích i ve stepích. Vyhýbají se snad jenom místům, kde žijí jaguáři. Výborně šplhají i plavou, i když nerady. Jejich přizpůsobivost je často dostává do konfliktu s člověkem.Obývá obě Ameriky, od Kanadského Yukonu přes Andy až k jižnímu cípu Jižní Ameriky.

Výskyt pumy americké

Puma americká (na obrázku)
Puma brazilská
Puma kostarická
Puma yumská
Puma kanadská
Puma patagonská
floridský panter
 Levhart - rod Neofelis

Levhart obláčkový

Jeho typickými znaky jsou krátké tlapy, dlouhá hlava a srst ozdobená velkými šedožlutými, oválnými skvrnami s černým okrajem. Je prakticky nemožné ho zaměnit za jinou kočkovitou šelmu.Rozlehlé lesy asijských tropůOd Indie přes Nepál až po jižní Čínu, žije na poloostrově Zadní Indie, v Malajsii a Indonésii.

Výskyt levharta obláčkového

Levhart Diardův
Levhart skvrnitý (na obrázku)
 Levhart - rod Panthera

Levhart skvrnitý

Dosahuje hmotnosti 30–90 kilogramů, délky těla 110–190 centimetrů, ocas měří 60–100 cm a výška v kohoutku bývá v rozmezí 45–75 cm. Základní zbarvení je žlutavé, okrové, žlutošedé až žlutooranžové, břicho a spodina těla je světlá až téměř bílá. Černá kresba má podobu od drobných okrouhlých a oválných skvrn až po tmavé rozety bez vnitřní skvrny. Skvrny se nachází na hlavě spodních částech nohou a ocase. Na hřbetě, bocích těla a stehnech se vyskytují prázdné rozety. Odstín i hustota a velikost skvrn se liší podle jednotlivých geografických poddruhů.Levharti žijí v nejrůznějším prostředí a dokáží se přizpůsobit velmi rozdílným podmínkám. V Africe obývají buše i pralesní oblasti, v Asii se vyskytují na polopouštích i v tropických pralesích a na severu svého areálu dokáží čelit velmi tvrdým zimám. Vystupují i vysoko do hor, dobře plavou i když vodu příliš nevyhledávají. Jsou to typické stromové šelmy a pokud k tomu mají příležitost tak se na stromech ukrývají, odnáší si tam kořist a na stromech i loví.Afrika, Asie

Výskyt levharta skvrnitého - zeleně současný výskyt

Levhart skvrnitý (na obrázku)
Levhart středoasijský
Levhart mandžuský, indický, čínský jávský, kašmírský, indočíbský…

 Lev

Lev

Lev je po tygrovi druhá největší kočkovitá šelma. Samci váží 150-250 kg a samice 120-150 kg. V divočině se lvi dožívají 10-14 let, kdežto v zajetí se mohou dožít i věku 20 letJsou to společenská zvířata a loví ve smečkách. U lvů se projevuje výrazný pohlavní dimorfismus, hlavním a určujícím rysem lvích samců je jejich hříva.Dnes se vyskytují pouze v Africe a na několika místech v Indii.

Výskyt lva - modře současný výskyt

Lev severokonžský
Lev jihokonžský
Lev jihoafrický
Lev kapský
Lev východoafrický
Lev senegalský
Lev berberský
 Tygr

Tygr ussurijský

Největší kočkovitá šelma;
Nežijí ve skupinách, ale jsou samotáři. Tygři nevolají a neřvou tak často jako lvi. Jedině v době páření je lze slyšet pravidelně.Rozšířen prakticky po celé Asii, od Turecka až po Koreu a Indonésii Tygr ussurijský (na obrázku)
Tygr indický (bengálský)
Tygr sumaterský
Tygr indočínský
Tygr čínský
Tygr jávský
Tygr balijský
Tygr kaspický
 Irbis horský

Irbis horský

Bělavě-šedý odstín s tmavými skvrnami, na zimu zesvětluje a tak splyne s okolím.
Žije na útesech, skalních hřebenech, rozvolněných jehličnatých lesích až do nadmořské výšky 5000 m. Patří mezi málo živočichů, kteří jsou schopni žít v tak vysoké nadmořské výšce.Vyskytuje se ve střední, jižní a východní Asii.

Výskyt irbise horského

 

Levhart - Levhart je české označení pro několik kočkovitých šelem z podčeledi velkých koček. Levhart obláčkový a levhart Diardův patří do rodu Neofelis, zatímco ostatní velké kočky včetně levharta skvrnitého náleží do rodu Panthera (tygr, lev, levhart, jaguár). Pro odlišení těchto dvou vzájemně si nepříliš příbuzných levhartů se pro levharty rodu Neofelis zavedl český název „pardál“, který se ale příliš neujal. Jako "levhart sněžný" se někdy označuje irbis (Panthera uncia).

Irbis - (Panthera uncia, dříve také Uncia uncia, zařazení do rodu Panthera je však přesnější, neboť nejbližším příbuzným irbise je tygr), také zvaný levhart sněžný, je velká kočkovitá šelma. Irbisové mají mláďata na jaře. Koťata zůstávají během první zimy s matkou. Teprve pak si odejdou hledat vlastní domov. Irbis má obrovské teritorium, které pravidelně obchází. Musí urazit velkou vzdálenost, než vystopuje vhodnou kořist. Jeho teritorium měří 600 km2 až 1000 km2. Díky husté srsti dokáží přežít i −40 °C.




Zdroj: wikipedie.cz
Comments